Δράσεις

Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος» έρχεται στις 18-24 Ιουνίου 2023!

Ειδικές προβολές, αφιερώματα, masterclasses και ένα παιδικό κινηματογραφικό εργαστήρι που θα εξοικειώσει τα παιδιά με την έβδομη τέχνη μέσα από διασκεδαστικά παιχνίδια και θεματικές προβολές θα πλαισιώσουν το φεστιβάλ, εν αναμονή και άλλων δράσεων που θα πραγματοποιηθούν αργότερα μέσα στο έτος!

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος» συνεχίζεται όλο τον χρόνο!

Κυριακή 18 Ιουνίου, 19:00

Παραλία Αιγίου

Κινηματογραφικό Εργαστήριο για παιδιά

Η εκπαιδευτική εταιρεία Cinemathesis θα πραγματοποιήσει ένα μοναδικό κινηματογραφικό εργαστήρι για παιδιά και εφήβους. Μια φιλμική συνάντηση με το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, του οραματιστή σκηνοθέτη και τα παιδιά, με αφετηρία και προορισμό τον κινηματογραφικό κόσμο του δημιουργού.

Τρίτη 20 & Τετάρτη 21 Ιουνίου – Θεματική Διημερίδα

Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο Αιγίου, 19:00

– Το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου στις 19:00, θα πραγματοποιηθούν δύο διαλέξεις από ακαδημαϊκούς: την Τρίτη 20 Ιουνίου η Συλβί Ρολέ, καθηγήτρια κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο του Πουατιέ και συγγραφέας του βιβλίου ”Voyage à Cythère”: la poétique de la mémoire d‘Angelopoulos, θα τοποθετηθεί πάνω στο θέμα «Το «Όριο» στο έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου», ενώ την Τετάρτη 21 Ιουνίου ο Θανάσης Βασιλείου (Πανεπιστήμιο Poitiers, Γαλλία) θα συνδέσει τον Θόδωρο Αγγελόπουλο με τον σπουδαίο Ζαν-Λικ Γκοντάρ που έφυγε από τη ζωή στις 13 Σεπτεμβρίου 2022.

Πέμπτη 22 Ιουνίου – Διάλεξη

Παλαιά Σφαγεία, 19:00

Την Πέμπτη 22 Ιουνίου στις 19:00, η Μαρία Ανδρονίκου, διδάκτωρ της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ, θα αναπτύξει το θέμα, «Tο αρχιτεκτονικό και το κινηματογραφικό: Μια σύγκλιση γλωσσών». Πιο συγκεκριμένα, θα εξεταστεί η μοντέρνα αρχιτεκτονική της εικόνας, (συμπεριλαμβανομένων των όψιμων εκδόσεων της), στον κινηματογράφο του Χόλιγουντ μετά το 1980.

 

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023, 19:00,

Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο Αιγίου

Συζήτηση πάνελ με θέμα «Ένα γυναικείο κινηματογραφικό βλέμμα»

Μια νέα συνεργασία εγκαινιάζει τον Ιούνιο το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος» στο πλαίσιο της 2ης διοργάνωσης. Το WIFT GR ανήκει σε ένα παγκόσμιο δίκτυο που ξεκίνησε το 1973 στο Λος Αντζελες και σήμερα είναι το κορυφαίο δίκτυο γυναικών και εν γένει θηλυκοτήτων που απασχολούνται στους τομείς των οπτικοακουστικών μέσων στην Ελλάδα και αποτελεί μέρος ενός διεθνούς δικτύου με περισσότερα από 50 παραρτήματα σε έξι ηπείρους, που εκπροσωπούν περισσότερα από 15.000 μέλη και εργάζονται για τον ίδιο στόχο: την ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Το WIFT GR αναδεικνύει τα επιτεύγματα των γυναικών στον οπτικοακουστικό χώρο και παρέχει πρόσβαση σε μια υποστηρικτική κοινότητα ομοίων που δρα υπέρ των συμφερόντων των γυναικών. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος» στηρίζει τη δράση του WIFT GR και με μεγάλη χαρά συνδιοργανώνει μία συζήτηση πάνελ με προβολή δύο ταινιών μικρού μήκους από γυναίκες δημιουργούς. Με αφορμή την προβολή η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος, τα αναπαραγωγικά δικαιώματα και θα απλώνεται σε επιμέρους θεματικές όπως το δικαίωμα της επιλογής στην μητρότητα, την άμβλωση και το κρίσιμο ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης. Τα σημεία αυτά θα τεθούν στη συζήτηση και θα αναλυθούν μέσα από το γυναικείο βλέμμα της κινηματογραφικής δημιουργίας.

Την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023 στις 19:00 στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο Αιγίου το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος» θα υποδεχτεί σημαντικές ομιλήτριες, οι οποίες θα ρίξουν φως στην ουσία των πραγμάτων, σε πεδία που εν μέρει μένουν στο σκοτάδι. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν η Λένα Ράμμου, σύμβουλος διοίκησης οπτικοακουστικού τομέα και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του WIFT GR, η Λίτσα Γιαννοπούλου, Γ.Γραμματέας της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, η Γιούλικα Σκαφιδά και η Δώρα Χρυσικού, ηθοποιοί και μέλη του WIFT GR, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει η Μιρέλλα Λεγάκη, οικονομολόγος, μέλος ΔΣ της Ομοσπονδίας Κινημ/φικών Λεσχών Ελλάδας και μέλος ΔΣ του WIFT GR.

Στο πλαίσιο της συζήτησης θα προβληθούν δύο από τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους των τελευταίων ετών:

  • IAm Mackenzie (2019)

Σκηνοθεσία: Άρτεμις Αναστασιάδου

Παγιδευμένο ανάμεσα στην τοξική αρρενωπότητα, ένα λαμέ φόρεμα και έναν εφηβικό έρωτα, ένα αγοροκόριτσο από το επαρχιακό Τέξας, βιώνει την αναζήτηση της έμφυλης ταυτότητας, το ναι και το όχι στην ερωτική πράξη. Μία ιστορία ενηλικίωσης γεμάτη ερωτηματικά.

 

  • Memoir of a Veering Storm (2022)

Σκηνοθεσία: Σοφία Γεωργοβασίλη

Ένα πρωινό́ του Σεπτέμβριου μια καταιγίδα πλησιάζει την πόλη. Ένα 15χρονο κορίτσι το σκάει από́ το σχολείο και με τη βοήθεια του φίλου της, πάει στο νοσοκομείο. Εκεί́, θα αντιμετωπίσει απότομα την ενηλικίωσή της.

 

Σάββατο 24 Ιουνίου, 00:00

Midnight Express – Μεταμεσονύχτια Προβολή

Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο Αιγίου

Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, μια εκδήλωση για την οποία ανυπομονούμε: ο κριτικός κινηματογράφου, Άκης Καπράνος φέρνει το Midnight Express στο Αίγιο! Η κινηματογραφική λέσχη Midnight Express που σήμερα αποτελεί την μεγαλύτερη “ανεξάρτητη” ομάδα κινηματογραφόφιλων, με πάνω από 15.000 μέλη και προβολές που γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα προβάλει την αριστουργηματική ταινία «Suspiria» του μέγιστου Ντάριο Αρτζέντο. Μετά τα μεσάνυχτα, μια σπουδαία προβολή και κυρίως μια μοναδική εμπειρία!

Σάββατο 24 Ιουνίου, 11:00

Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο Αιγίου

Το Σάββατο 24 Ιουνίου στις 11:00 το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας θα προβάλει τις μαθητικές ταινίες, αποτέλεσμα της δουλειάς μαθητών στο πλαίσιο της εξοικείωσής τους με την κινηματογραφική γλώσσα.
Θα ακολουθήσει εργαστήριο αφήγησης από τον καταξιωμένο συγγραφέα παιδικών βιβλίων, Βαγγέλη Ηλιόπουλο, ενώ στις 13:00 το αγαπημένο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων επιστρέφει στο Αίγιο με τη δράση «Με το Ντοκιμαντέρ μου Ταξιδεύω». Πρόκειται για δέκα ντοκιμαντέρ – από τα περίπου 70 – που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων «cineΜαθήματα» και «Αληθινές Ιστορίες / CreDoc» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.