Εθνικό Σπουδαστικό

Το Εθνικό Σπουδαστικό τμήμα θα εστιάσει σε ταινίες σπουδαστών σε κινηματογραφικές σχολές της χώρας, δηλαδή στους μελλοντικούς δημιουργούς που θα δώσουν ώθηση στην κινηματογραφική παραγωγή.

Τα βραβεία που θα δοθούν είναι τα εξής:

  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας
  • Βραβείο Κοινού

To Βραβείο Καλύτερης Ταινίας συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο.

ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

As if Underwater της Ανθής Δαουτάκη – Μητροπολιτικό Κολλέγιο της Αθήνας

Η ταινία είναι η ιστορία της Ήρας, μιας γυναίκας στην ηλικία των 35. Το σπίτι της είναι ο κόσμος της και ο κόσμος της είναι μαγικός. Η μοναξιά της είναι γεμάτη πράγματα. Ανάμεσα στις καθημερινές ασχολίες ξεχνιέται και μπλέκεται σε μικρόκοσμους που η ίδια δημιουργεί. Η δυσκολία της να ανταποκριθεί στις κοινωνικές προσταγές του φύλου, καθώς και μια αμήχανη συνάντηση με έναν κοσμηματοπώλη την οδηγεί στην αγορά μιας βέρας, η οποία γίνεται η αφορμή για τη δημιουργία μιας φανταστικής σχέσης, σύντομης σαν όνειρο. Καθώς η σχέση λήγει, η Ήρα συνεχίζει την καθημερινότητά της.

Trailer:

 

The Last One Never Laughs του Στρατή Αλβανού – Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας Ιονίου Πανεπιστημίου

Ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει χάσει την ταυτότητά του και το μόνο που γνωρίζει είναι πως είναι δημοσιογράφος, επισκέπτεται μία περίεργη χώρα, η οποία απαγορεύει δια νόμου το χαμόγελο. Μέσα σε αυτήν την χώρα αισθάνεται πως χαώνεται, μέσα σε μία δυστοπία αποτελούμενη από αυτοκαταστροφικούς ανθρώπους που καταδικάζουν τελείως το χαμόγελο. Σε αυτήν την χώρα ζει πολλές προσωπικές ιστορίες που τον κάνουν να ξεχνάει ποιος είναι ο στόχος του σαν άνθρωπος, αλλά και να ξεχνάει πώς είναι ένας άνθρωπος. Θα καταφέρει τελικά να βγει από αυτό το αδιέξοδο;

 

Hunting Season του Δημήτρη Θεοχαρίδη – Τμήμα Κινηματογράφου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ο Νίκος, είναι ένας χαμηλών τόνων άνδρας. Εργάζεται ως βοηθός λογιστή, σε μια ασφαλιστική εταιρεία που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Ο βασικός λογιστής της εταιρείας και ανώτερος του, κύριος Αλεξανδρίδης, είναι ένας απαιτητικός και αγενής άνδρας, ο οποίος εκμεταλλεύεται τον Νίκο και τη δουλειά του. Όταν ένα βράδυ, ο Νίκος βλέπει τυχαία στον δρόμο, δύο άνδρες να απειλούν τον κύριο Αλεξανδρίδη, αποφασίζει να μην βοηθήσει και φεύγει. Oι ισορροπίες στη ζωή του Νίκου αλλάζουν.

Trailer: https://youtu.be/lY-JU0qx4nM

Méliès Trilogy του Άρη Μελαχροινού – Τμήμα – Τεχνών Ήχου & Εικόνας Ιονίου Πανεπιστημίου

 

Speechless Memory της Ρένας Δανιλούλη και Κατερίνας Καρπούζη – Τμήμα Κινηματογράφου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Η Κυριακή , απόγονη Σλαβόφωνων της Μακεδονίας, περιγράφει μέσα από οικογενειακές ιστορίες και προσωπικά βιώματα , όλους αυτούς τους λόγους που την οδηγούν σε μία αναζήτηση ταυτότητας. Μιλώντας δύο γλώσσες και έχοντας διαφορετικά αισθήματα για την κάθε μία , ξεφυλλίζει το οικογενειακό της άλμπουμ και μας αφήνει να ρίξουμε μία κλεφτή ματιά στην ιστορία του τόπου της.

Trailer: https://youtu.be/wTQnrbMTwWM

Monument της Νίκης Γκουρδούκη – Τεχνών Ήχου & Εικόνας Ιονίου Πανεπιστημίου

Αυτό το σύντομο πειραματικό ντοκιμαντέρ είναι το πορτρέτο του Αρχαίο Δωρικό Ναό Καρδακίου στην Κέρκυρα. Η ταινία εναλλάσσεται ανάμεσα στις φόρμες των μαρμάρων και τη σχέση του ναού με το περιβάλλον. Το πλαίσιο δεν είναι τόσο ιστορικό όσο οπτικό.

 

Κατερίνα του Μάριου Ρήγα – Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου

Δύο άντρες επιστρέφουν από την κηδεία του σχολικού έρωτά τους. Η αναβίωση αναμνήσεων και συναισθημάτων από παλιές εποχές είναι αναπόφευκτη.

 

Άντε Nτε της Αριάδνης Αγγελικής Θυφρονίτου Λήτου – Τμήμα Κινηματογράφου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Είναι Σάββατο βράδυ και ο 18χρονος Μήτσος, η 25χρονη Σοφία και η 30χρονη Δήμητρα ετοιμάζονται να βγουν. Ο πρωτοετής, κουλ Μήτσος προσπαθεί να περάσει καλά στη νέα του πραγματικότητα. Η εσωστρεφής Σοφία μένει ακόμη στο παιδικό της δωμάτιο με την αδερφή της, μέχρι που δέχεται μια πρόταση από το εξωτερικό. Η Δήμητρα είναι μόνη στα τριακοστά της γενέθλια, επειδή οι φίλοι της το ζουν πιο ώριμα από εκείνη. Τρεις μεταβατικές φάσεις και τρεις νέοι που δεν είναι έτοιμοι να διαχειριστούν τους εαυτούς τους.

Trailer:

 

Μπάντι του Νίκου Δεληγεωργίδη – Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου

Η ανεκπλήρωτη εμμονή μιας νέας γυναίκας να αποκτήσει παιδί την οδηγεί στην παραφροσύνη. Όταν κατανοεί πως το παιδί που πίστευε πως έχει, δεν υπάρχει, αντιλαμβανόμενη πως όλος ο κόσμος που έχει δημιουργήσει στο μυαλό της είναι ψεύτικος και νιώθοντας ανίκανη να μεταδώσει την αγάπη της σε κάτι το υπαρκτό, στρέφεται με μανία έναντι της ίδιας της επιθυμίας της.

Trailer: https://youtu.be/twyG9uY82Es

Adult Me της Λυδίας Ξουράφη
Το “Adult Me” είναι ένα video art, μία ταινία μικρού μήκους από την καλλιτεχνική ομάδα παραστατικών τεχνών RISCUS GROUP THEATRE σε σκηνοθεσία και καλλιτεχνική επιμέλεια της Λυδίας Ξουράφη.
Το καλλιτεχνικό αυτό έργο εστιάζει σε πτυχές της διαδικασίας ενηλικίωσης στην σύγχρονη εποχή μέσα από μια ατμόσφαιρα παιχνιδιού. Αφετηρία του έργου αποτέλεσαν αφηγήσεις παιδιών αλλά και ενηλίκων που εξηγούσαν την προσωπική εμπειρία αυτής της κοινωνικοπολιτισμικής αναπτυξιακής διαδικασίας.
Οι εικόνες δύο μορφών κινούνται σε έναν μυστηριώδες παιχνιδότοπο όπου ο κόσμος της ενηλικίωσης κατασκευάζεται μέσα σε χώρους της παιδικής ηλικίας. Η ονειρική παιδικότητα παραβιάζεται συνεχόμενα μέσω αναφορών σε ενήλικους τρόπους και κινήσεις της φιγούρας “adult”. Η διάδραση των δύο μορφών του video είναι μία διαδικασία δόμησης μιας ενήλικης ταυτότητας ενώ τίθεται το ερώτημα της απόστασης που χωρίζει το “adult” από το “me”.
Τόλης LIVE (ή Τορόντο) του Αλέξανδρου Ρέλλου – Τμήμα Κινηματογράφου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ένας ηλικιωμένος πρώην τραγουδιστής, αποφασίζει να ξαναρχίσει την καριέρα του, όμως πρέπει να αντιμετωπίσει το παρελθόν του, τις επιλογές που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα του, αλλά και το Τορόντο..

Trailer: https://vimeo.com/393929765

ΦΟΞΤΡΟΤ του Νίκου Παυλινέρη – ΙΕΚ ΑΚΜΗ

Ο Κώστας, επιστρέφοντας μετά από 10 χρόνια στην Αθήνα, ζητά από την Έλλη να βγούν. Θα της μιλήσει;

 

A Farewell του Διονύση Γιακουμή – Τμήμα Κινηματογράφου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ένας νεαρός οικοδεσπότης αποχαιρετά τον μυστηριώδη ξένο φίλο που φιλοξενούσε. Αλλά ένα αντίο δεν θα είναι αρκετό.

Trailer: https://youtu.be/VXg6FZAh1rM